Buku Teks Sains Tingkatan 2 Pdf

Posted on by
Buku Teks Geografi Tingkatan 3

Tajuk-tajuk sains tingkatan 5 Nota-nota yang dibekalkan adalah dalam bentuk i-think berpandukan buku teks sains tingkatan 5. Nota adalah dalam format power point dan pdf. BUKU TEKS SEJARAH TINGKATAN 2 Bab 1 - Download as PDF File (.pdf), Text file (.txt) or read online. Nota Ringkas Sains Tingkatan 2. Sejarah Tingkatan 2. Buku Teks Sejarah Tingkatan 5. Related documents, manuals and ebooks about Buku Teks Sejarah Tingkatan 5. Sponsored Downloads(Merujuk tema 1. Huraian Sukatan. Download as DOC, PDF. Bahasa Melayu Tingkatan 2 English Form 2. Pek Kulit Buku Teks (8 pcs) 2.00 16.95 29.95 5.60 7.00 2.80 8.00.

BAB 2: NUTRISI Kelas Makanan 1. Nutrisi adalah proses mendapatkan makanan untuk pembesaran dan menjaga kesihatan. 2 Makanan berbeza mengandungi nutrien yang berbeza.

Nutrien adalah bahan di dalam makanan yang diperlukan oleh badan. 3. Makanan boleh dibahagikan kepada beberapa kelas, iaitu:- • Karbohidrat • Protein • Lemak • Vitamin • Mineral • Gentian • Air KARBOHIDRAT 1. Karbohidrat boleh dijumpai dalam pelbagai bentuk iaitu gula, selulosa, glikogen dan kanji. Contoh daripada kanji adalah nasi, roti,kentang, gandum dan lain-lain. Gula merupakan bentuk ringkas karborhidrat. Jenis gula ringkas adalah glukosa (anggur), sukros (tebu), dan laktos (susu).

Selulosa ditemui dalam dinding sel tumbuhan dan tidak boleh dicernakan. Contoh: buah-buahan dan sayur-sayuran. Glikogen ditemui dalam hati dan otot. PROTEIN 1. Protein mengandungi karbon, hidrogen, oksigen dan nitrogen.Sesetengah protein mempunyai sulfur dan fosforus. 2. Protein terbentuk daripada unit-unit asas yang dinamakan asid amino. Superbike 2001 Download Full Version Torrent. 3. Protein haiwan termasuk daging, susu, ikan dan telur. Kekacang, bijirin dan kacang soya adalah protein tumbuh-tumbuhan.

4. Fungsi protein adalah; • Diperlukan untuk membesar dan memperbaiki sel-sel yang rosak. • Digunakan untuk menghasilkan enzim, hormon, antibodi dan hemoglobin. • Sebagai sumber tenaga jika kekurangan karbohidrat.

5. Protein yang berlebihan akan dipecahkan oleh hati kepada urea, di mana ia disingkirkan sebagai air kencing. 6. Kekurangan protein terhadap kanak-kanak boleh menyebabkan mengidap penyakit kwashiorkor.

7. Protein boleh diuji dengan Reagen millon’s, apabila dipanaskan. Mendakan putih bertukar warna merah. VITAMIN 1. Vitamin adalah bahan organik yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan badan. 2. Vitamin tidak membekalkan tenaga. Gothic Download Full Length. 3. Hanya vitamin B dan C sahaja larut air. Yang selebihnya adalah larut lemak.

Buku Teks Sains Tingkatan 2 Pdf

4. Berikut menunjukkan sumber Vitamin, fungsi dan kesan kekurangannya. SUMBER VITAMIN FUNGSI KESAN KEKURANGA A-Lobak merah,tomato, labu,telur, ikan. Pandangan malam yang baik dan kulit yang sihat.

Rabun malamKulit tidak sihat B-Sayur-sayuran hijau, susu,telur, bijirin, yis. Sistem saraf yang sihat Beri-beri, Anemia C-Buah-buahan segar, sayur- sayuran hijau. Untuk melawan penyakit. Skurvi D-Kuning telur,hati, terbentuk pada kulit di bawah sinar matahari. Untuk gigi dan tulang yang sihat dan kuat. RakhitisOsteomalasia E-Minyak sayur- sayuran,gandum,kacang. Untuk kesuburan.Mencegah kerosakan sel Kemandulan K-Hati, sayur- sayuran hijau, tomato,kuning telur.

Pembekuan darah Melambatkan pembekuan darah MINERAL 1. Garam mineral adalah bahan tidak organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan. 2.Contoh mineral adalah kalsium, fosforus, iodin. Penting dalam pembentukan tulang dan gigi yang kuat dan juga penting dalam penghasilan hormon dalam kelenjar tiroid. Contohnya adalah Hati, telur dan sayuran.